Ο Φίλιππος Γαλιάσος γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα και έχει αποφοιτήσει από το Ο.Π.Α. To βιβλίο «Δι

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΡΟΝ


Μια δύσκολη ημέρα τελείωσε. Η νύχτα ευτυχώς είναι ακόμα στη θέση της και με περιμένει. Συνήθως νίωθουμε καλά για αυτά που καταφέρνουμε, για αυτά που περνάμε με ένα μεγάλο ουφ να ξεδιπλώνεται μαζί με τις ανάσες της κούρασης. "Παει και αυτό" λεμε και το αίμα αρχίζει να κυλά μέσα μας γλυκό και ήμερο ξανα. Αλήθεια γιατί τόσο μεγάλη σημασία; Γιατί αυτό που πέρασε να βαραίνει σε σχέση με αυτό που θα έρθει; Το ξέρω βέβαια ότι μιλάω μόνο για τον εαυτό μου. Πως αλλιώς θα γινόταν άλλωστε;
Αφου
μόνος
μου
γράφω.
Όχι οτι θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον να ξερογλύφεσαι για το μέλλον.
Που είτε έρχεται και δεν σε καλύπτει.
Είτε έρχεται αλλά οχι τόσο φουσκωμένο όσο το είχες φαντασιωθεί.
Είτε δεν έρχεται καθόλου.
Έχει και άλλες δουλειές να κάνει από το να ακολουθεί τις σκέψεις σου.
Συνεπως και αρα, το παρόν πρεπει να είναι η βεντέτα πρωταγωνιστής στον μικρό μας θίασο. Αυτό να τραβάει όλα τα κοντινά πλάνα.
Το παρελθόν δε που το πας;
Να στέκεσαι εκεί στο δικό σου χωροχρόνο χαιδεύοντας τις φωτογραφίες της μνήμης σου και να λες αυτά τα ΑΧ και ΩΧ. Κριμα και αδικο. Έχεις αλλάξει ενώ οι εμπειρίες έμειναν στη θέση τους. Δεν μπορείς να κρίνεις πλέον για την νοστιμιά της συνταγής. Τότε που καθόσουν και έτρωγες θα έπρεπε να το κάνεις. Η γεύση σου άλλαξε. "Τι όμορφα που ήταν τότε που...".
Το παρόν είναι εδώ και φωνάζει αρκετά δυνατά για να σε ξεκουφάνει. Τα μεγάλα ουφ που γεμίζεις την ατμόσφαιρα είναι η απόδειξη αυτού ακριβώς. Το έζησες. Και τώρα πρέπει να στρογγυλοκαθήσεις τον πισινό σου σε ενα βολικό καναπέ και να ζήσεις και άλλη μια στιγμή από το παρόν. Το παρόν έτσι και αλλιώς είναι αρκετά εγωκεντρικό και κάνει τα αδύνατα δυνατά να σου τραβήξει την προσοχή. Πολλές φορές αν δεν του δίνεις αρκετή σημασία σου δημιουργεί και διάφορα μικροπροβλήματα ωστε να τραβήξει το ενδιαφέρον σου πάνω του.
Θα βάλει ενα περιστέρι να κουτσουλίσει το καινούργιο σου μπουφάν.
Θα σου πετάξει μια γάτα μπροστά από το αμάξι που οδηγείς.
Θα χαλάσει το δόντι σου για να αισθανθείς τον πόνο. Ούτε απλά να θυμηθείς. Ούτε απλά να φοβηθείς μην πονέσεις.
Το παρόν είναι αρκετά έξυπνο και βρίσκει (τις περισσότερες φορές) ωραία κόλπα για να σου πει "Ψιτ, εδώ είμαι".
Πολλές φορές βέβαια κάνει και βρώμικα κόλπα. Στέλνει πχ έκτακτες εισφορές. Εκεί ίσως αξίζει να φτιαχτείς για λίγο με το παρελθόν ή το μέλλον ξεχνώντας το παρόν. Για λίγο όμως. Μη γίνεις junky του απαγορευμένου χρόνου.
Τωρα όμως είναι αργά και τρέχω να προλάβω λίγο από το μέλλον της σημερινής νύχτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: